Διορισμός εκπαιδευτικών ατόμων με αναπηρία

Διορισμός εκπαιδευτικών ατόμων με αναπηρία

Προς Υπουργό:

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Σε μια άδικη ρύθμιση προχωρά το Υπουργείο Παιδείας, μετά την κατάργηση του νόμου που επέτρεπε τον διορισμό ατόμων με αναπηρία 67% στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η κίνηση αυτή του αρμόδιου Υπουργείου έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους εκπαιδευτικούς που είναι άτομα με αναπηρία, καθώς για άλλη μια φορά βλέπουν το σκληρό και ανάλγητο χαρακτήρα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές, ότι το Σύνταγμα της χώρας μας αναφέρει ρητά ότι άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που εξασφαλίζουν την αυτονομία και την επαγγελματική τους ένταξη. Με το νόμο, όμως, που εισάγει η Κυβέρνηση καταργεί τον διορισμό των ατόμων με αναπηρία 67% εφόσον είχαν 12 μήνες σε θέση αναπληρωτή στην εκπαίδευση. Η αντίφαση και η αδικία σε βάρος αυτών των ατόμων είναι ορατή.

Με την δυσμενή και συγχρόνως αντισυνταγματική αυτή αλλαγή του νόμου, καταστρέφεται ο προγραμματισμός των πολιτών ΑΜΕΑ και δημιουργούνται προβλήματα στην συντήρηση των οικογενειών αυτών. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και ο ισχυρισμός, ότι κάποια άτομα ΑΜΕΑ είναι ακατάλληλα για να επιτελέσουν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Το αρμόδιο Υπουργείο μπορεί να προχωρήσει στην σύσταση ενός τρόπου ελέγχου καταλληλότητας, χωρίς όμως να αλλάξει ο νόμος διορισμού για όλους, με έναν νέο αντισυνταγματικό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αποσύρει τον αντισυνταγματικό νόμο διορισμού εκπαιδευτικών ατόμων με αναπηρία, έτσι ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος αυτών των ατόμων;